Jojob

Idealna pielęgnacja naszego ciała to ta, która oparta jest w 100 % na naturalnych kosmetykach. Jedną z najczęściej stosowanych substancji kosmetycznych jest olej jojoba. W ostatnich latach odkryto jego cenny wpływ nie tylko na stan naszej skóry, ale także cały organizm. Dlaczego olej jojoba jest tak popularny?

Jak powstaje olej jojoba?

Olej jojoba produkowany jest z ziaren wiecznie zielonego krzewu o nazwie Simmondia chinensis. Chociaż nazwa jest nieco myląca, nie pochodzi on z Chin, ale porasta pustynne tereny Meksyku. Obecnie podejmowane są próby uprawy rośliny także na innych kontynentach, m.in. w Europie. W wyniku tłoczenia na zimno substancji zamkniętej w ziarnach krzewu, otrzymywana jest maź o lekko żółtym odcieniu. Ze względu na swoją konsystencję, olej jojoba często nazywany jest woskiem. Warto wspomnieć również, iż produkt jest niezwykle odporny na ciepło i utlenianie, dzięki czemu nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Należy jednak pamiętać, że w niskich temperaturach może zastygać.

Skład oleju jojoba

Olej jojoba, podobnie jak inne tego typu produkty, posiada niezwykle bogaty skład. Skład ten jest łudząco podobny do naturalnego składu naszej skóry, dzięki czemu produkt wchłaniany jest przez nasze ciało niemal natychmiastowo i nie wywołuje podrażnień. Jego nieocenione właściwości to zasługa przede wszystkim:

  • kwasów tłuszczowych,
  • steroli
  • witaminy E i F
  • trójglicerydów,
  • estrów woskowych (w tym zwłaszcza kwas eikozenowy),
  • skwalenu,
  • alkoholi alifatycznych
  • kwasów mirystynowych.

Jakie właściwości ma olej jojoba?

Olej jojoba wykorzystywany jest przede wszystkim w pielęgnacji ciała. Ma korzystny wpływ nie tylko na skórę oraz cerę, ale także poprawia kondycję włosów. Sprawia, że stają się one niezwykle miękkie i przyjemne w dotyku, nawilżone i odżywione. Olejowanie włosów tym produktem to także doskonałe lekarstwo na problemy z nadmiernym łojotokiem skóry głowy oraz łupieżem. Regularne stosowanie oleju jojoba optymalizuje wydzielanie sebum i zapobiega błyszczeniu cery. Świetnie sprawdza się także w walce z trądzikiem oraz leczeniu stanów zapalnych. Ponadto olej jojoba posiada właściwości antyoksydacyjne i zatrzymuje procesy starzenia się skóry, w związku z czym panie o cerze dojrzałej będą zadowolone ze specyfików z jego dodatkiem. Poza zahamowaniem postępujących oznak wieku na twarzy, odmładza ją, wygładza i poprawia ogólny wygląd. Dodatkowym atutem jest z pewnością fakt, iż olej jojoba posiada naturalny filtr ochraniający przed promieniami UV. Dzięki aplikacji produktów z jego ekstraktem unikniemy poparzenia słonecznego, a nasza opalenizna nabierze ładnego, oliwkowego koloru. Olej jojoba jest częstym składnikiem kremów zwalczających rozstępy, ponieważ naturalnie zapobiega ich powstawaniu i ujędrnia skórę. Najlepsze efekty uzyskuje się jednak stosując olej jojoba jako samodzielną substancję kosmetyczną.

Zastosowanie oleju jojoba

Olej jojoba to produkt idealny do pielęgnacji skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień oraz cery tłustej lub mieszanej. Dzięki bogatej formule oleju, efekty regularnego stosowania zauważalne są niezwykle szybko. Cera staje się bardziej promienna, zdrowsza, lepiej odżywiona i delikatna. Tak, jak zostało już wspomniane, olej jojoba świetnie sprawdzi się w pielęgnacji całego ciała oraz włosów. Dostarczy im niezbędnych składników odżywczych i zapewni ochronę przed czynnikami zewnętrznymi (w tym warunkami atmosferycznymi oraz wolnymi rodnikami). Wielu specjalistów doszukuje się w tym specyfiku także właściwości leczniczych dla takich dolegliwości jak m.in. łuszczyca, egzema czy reumatyzm.
Zastosowanie oleju jojoba można odnaleźć w aromaterapii oraz zabiegach SPA. Z jego użyciem wykonywane są masaże lecznicze oraz relaksacyjne. Jeżeli chcemy przedłużyć żywotność innych olejów roślinnych, będzie on również świetnym „konserwantem”. Możemy zatem zmieszać go z mało stabilnymi olejami, dzięki czemu ich data przydatności znacznie się wydłuży. Może być wykorzystywany również do smażenia, zwłaszcza że jest odporny na wysokie temperatury. Specjaliście twierdzą nawet, iż hamuje on apetyt i obniża poziom cholesterolu we krwi.