Malina

Dary otaczającej nas natury to największy skarbiec substancji najlepszych dla naszego ciała. Świetnym przykładem takiej substancji jest olej z pestek malin. O jego cennych właściwościach odżywczych świadczy z pewnością fakt, iż jest on raczej trudnodostępny. Poniżej przedstawiamy podstawowe właściwości oraz zastosowanie oleju o pięknym, malinowym zapachu.

Skąd się bierze olej z pestek malin

Maliny to rośliny, które dość dobrze adaptują się prawie w każdym klimacie, dlatego olej z ich pestek wytwarzany jest niemal na całym świecie. Niestety produkcja oleju z pestek malin to bardzo kosztowna inwestycja. W celu uzyskania ok. 20 litrów tego specyfiku, należy poddać obróbce wiele ton owoców. Olej z pestek malin tłoczony jest na zimno i nie poddaje się go procesom filtracji oraz rafinacji. W efekcie końcowym otrzymuje żółty kolor i pozostawia po sobie długo utrzymujący się, piękny, malinowy zapach. Kupując go, zwróćmy koniecznie uwagę na opakowanie, w którym jest zamknięty. Powinien być przechowywany w ciemnej i szklanej buteleczce lub specjalnym plastikowym opakowaniu. O dobrej jakości oleju z pestek malin świadczy także certyfikat jakości, krótki termin przydatności i brak jakichkolwiek dodatków w składzie.

Skład olejku z pestek malin

Skład oleju z pestek malin nie jest zbyt rozległy, ale z pewnością imponujący. Aż 80% stanowią Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, które są niezwykle cennym związkiem odżywczym. Występują one przede wszystkim w postaci kwasu alfa-linolenowego Omega-3 oraz kwasu linolowego Omega-6. Ponadto olej z pestek malin dostarcza naszemu ciału witaminę E, A i C, flawanoidy, karotenoidy i przeciwutleniacze.

Właściwości oleju malinowego

Każdy, kto nie stosował jeszcze oleju z pestek malin, powinien sięgnąć po niego jak najszybciej. Posiada on bowiem drogocenne właściwości dla naszej skóry oraz chroni ją przed działaniem wolnych rodników i promieniowaniem UV. Potwierdzono, że olej z pestek malin charakteryzuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, antybakteryjnym oraz antyseptycznym. W związku z tym przyspiesza regenerację oraz gojenie się ran. Olej z pestek malin świetnie radzi sobie również z przebarwieniami, ujednolicając koloryt cery i dodając jej blasku. Ponadto reguluje pracę gruczołów łojowym i zapobiega nadmiernemu wydzielaniu się sebum, co jest niezwykle ważne przy cerze mieszanej, tłustej i skłonnej do trądziku. Coraz częściej używany jest w walce z cellulitem oraz rozstępami, ponieważ wykazuje właściwości ujędrniające. Olej z pestek malin działa pozytywnie także na dojrzałą cerę, spowalniając procesy starzenia i spłycając zmarszczki.

Zastosowanie i wskazania do użycia

Olej z pestek malin to niezwykle uniwersalny produkt. Zalecany jest w pielęgnacji wszystkich typów cery oraz skóry. Najlepsze efekty przynosi zwłaszcza w przypadku posiadaczek cery wrażliwej, suchej, dojrzałej oraz tłustej. Dzięki właściwościom ochronnym przed promieniowaniem UV często stosowany jest jako składnik produktów do opalania. Znalazł również szerokie zastosowanie w leczeniu takich dolegliwości jak egzema, pokrzywka, zapalenie dziąseł czy różnego rodzaju alergie. Stwierdzono nawet, że dzięki zawartości kwasu elagowego, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór.
Olej z pestek malin może być stosowany bezpośrednio lub jako ekstrakt w różnego rodzaju kosmetykach pielęgnacyjnych (także tych produkowanych samodzielnie w domu). Czas wchłaniania zależy od rodzaju skóry, ale aby go nieco skrócić wystarczy wsmarować olej w lekko wilgotne ciało. Uelastyczni skórę i pozostawi na niej film ochronny, zabezpieczając tym samym przed zbyt szybką utratę nawilżenia. Warto nieco poeksperymentować i zmieszać olej z pestek malin z kwasem hialuronowym lub innymi odmianami naturalnych olejków. W ten sposób uzyskamy domowy specyfik, który zaaplikowany na skórę dostarczy jej mnóstwo składników odżywczych i nada zdrowy wygląd.