Truskawka

Kto z nas nie lubi truskawek? Chyba wszystkim kojarzą się z wakacjami i pysznymi deserami. Niewiele osób jednak wie, że z pestek tego owocu produkowany jest olej do pielęgnacji ciała. Posiada on niezwykłe właściwości odżywcze, dlatego warto poznać zastosowanie oleju z pestek truskawek.

Produkcja oleju z pestek truskawek

Olej z pestek truskawek pozyskiwany jest jedynie z wyjątkowej odmiany tego owocu, nazywanej Fragaria ananassa. Powstała ona ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej oraz poziomki chilijskiej i uprawiana jest przede wszystkim w Europie Środkowej (rzadziej w Ameryce Północnej). Olej z pestek truskawek zachowuje wszelkie naturalne właściwości, bowiem nie jest on rafinowany i filtrowany. Uzyskiwany jest za to w wyniku tłoczenia na zimno z nasion truskawki. Charakteryzuje się słodkim aromatem tych owoców i lekką konsystencją. Najlepiej przechowywać go w chłodnym miejscu, w ciemnych i szklanych buteleczkach. W ten sposób przedłużymy jego przydatność.

Skład

W większości w skład oleju z pestek truskawek wchodzą Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, zwłaszcza alfa – linolenowy Omega – 3, linolowy Omega – 6 oraz oleinowy Omega – 9. Niestety są to związki, których nasz organizm nie produkuje. Musimy je zatem dostarczyć z zewnątrz, a olej z pestek truskawek jest idealnym ich źródłem. Zawiera on także witaminę E (w postaci gamma – tokoferolu), antyoksydanty, przeciwutleniacze i kwas elagowy. Dzięki zawartości antyoksydantów należy do grupy stabilnych olejów, co oznacza, iż jest on odporny na jełczenie.

Właściwości oleju z pestek truskawek

Olej z pestek truskawek:

  • zapewnia skórze odpowiednie nawilżenie i zabezpiecza ją przed nadmiernym wysuszaniem
  • opóźnia procesy starzenia i spłyca powstałe już zmarszczki
  • działa ściągająco, reguluje wydzielanie sebum i minimalizuje widoczność porów.
  • ma właściwości przeciwzapalne
  • poprawia ogólny koloryt cery

Dzięki regularnej aplikacji oleju z pestek truskawek, skóra staje się bardziej elastyczna i odporna na wszelkiego rodzaju urazy. Ciało jest wygładzone, delikatne i miłe w dotyku. Zawarte w oleju polifenole tworzą na skórze niewidzialną powłokę, która ochrania przed bakteriami oraz wirusami, ale także promieniowanie UV. Specjaliści twierdzą także, że regularne stosowanie tego specyfiku zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór.

Zastosowanie oleju truskawkowego

Olej z pestek truskawek przeznaczony jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej oraz dojrzałej. Świetnie sprawdza się aplikowany bezpośrednio na skórę, jak również po zmieszaniu z innymi produktami pielęgnacyjnymi (kremami, balsamami, peelingami czy żelami pod prysznic). Wystarczą 3-4 krople wmasowane opuszkami palców w skórę, aby nabrała ona blasku i zdrowego wyglądu. Oprócz aplikacji na twarzy, szyi i dekolcie, świetnie sprawdza się jako nawilżenie skóry pod oczami. Dla zwiększenia efektywności oleju z pestek truskawek, można zmieszać go z innymi specyfikami kosmetycznymi, np. z kwasem hialuronowym. W ten sposób dostarczymy naszej skórze jedyną w swoim rodzaju bombę odżywczą.