Róża rdzawa

Róża to symbol delikatności, kobiecości oraz elegancji, klasy i bogactwa. Dlaczego więc nie wykorzystać jej w codziennej pielęgnacji, aby nasza skóra otrzymała to, co najlepsze? Na rynku dostępnych jest wiele kosmetyków, w których składzie występują ekstrakty z róży. Jedynym jednak w swoim rodzaju produktem pielęgnacyjnym jest olej z róży rdzawej. Jego bogaty skład zapewni skórze zdrowy i młody wygląd.

Jak produkuje się olej z róży rdzawej?

Róża rdzawa to niewielki krzew, z którego nasion produkowany jest dobrze znany w kosmetyce olej, nazywany czasem także olejem z róży piżmowej. Wyrobem tego specyfiku trudnią się przede wszystkim mieszkańcy Chile. Wyciskany na zimno, tradycyjnymi i naturalnymi metodami, nie traci swoich właściwości (które najczęściej odbiera chemiczna obróbka). Po zakończonej produkcji olej z róży rdzawej uzyskuje piękny, bursztynowy kolor. Niestety jest to produkt niezwykle delikatny, dlatego wymaga odpowiedniego przechowywania (najlepiej w chłodnym miejscu w ciemnej, szklanej buteleczce). Jego termin przydatności jest dość krótki, ale olej z róży rdzawej z dodatkiem kompleksu witaminy E posiada nieco lepszą trwałość.

Jakie są właściwości oleju z róży rdzawej

Olej z róży piżmowej jest dobrze znany z działania przeciwzapalnego i przeciwbakteryjnego. W związku z tym świetnie radzi sobie nie tylko z wrażliwą cerą, ale także z tłustą, mieszaną i trądzikową. Ponadto aplikowany na twarz, leczy przebarwienia, ujednolica jej koloryt oraz zmniejsza widoczność porów. Olej z róży rdzawej zapewnia skórze ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi (w tym promieniowaniem UV) oraz wolnymi rodnikami. Zawarte w nim NNKT wspomagają regenerację naskórka oraz zapewniają mu odpowiednie nawilżenie. Sprawiają również, iż staje się on bardziej elastyczny, jędrny i odporny na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Tym samym regularne stosowanie oleju z róży rdzawej zapobiega procesom starzenia i jest w stanie zmniejszyć widoczność nawet powstałych już zmarszczek.

Zastosowanie oleju z róży rdzawej

Dzięki zawartości NNKT olej z róży rdzawej jest idealnym produktem dla pielęgnacji wymagającej skóry – zwłaszcza wrażliwej, podatnej na podrażnienia, suchej, naczynkowej oraz dojrzałej. Wykorzystywany jest przede wszystkim w kosmetyce oraz aromaterapii i masażach. Może być stosowany bezpośrednio na ciało albo jako dodatek do innych produktów pielęgnacyjnych. Wchłania się bardzo szybko i nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Jeżeli chcemy zaoferować naszemu ciału prawdziwe SPA, możemy zmieszać olej z róży rdzawej z kwasem hialuronowym. Taki zastrzyk składników odżywczych nie tylko poprawi ogólny wygląd skóry, ale także wpłynie korzystnie na samopoczucie. Olej z róży rdzawej zalecany jest zwłaszcza do stosowania na twarz, szyję, dekolt oraz do aplikacji na okolice oczu. Znalazł szerokie zastosowanie również w leczeniu oparzeń, rozstępów (zwłaszcza u kobiet w ciąży), zmarszczek oraz blizn, głównie ze względu na swoje właściwości regeneracyjne.