Olej arganowy z kwasem hialuronowym

Olej arganowy z kwasem hialuronowym

Olej arganowy w połączeniu z kwasem hialuronowym to bardzo dobry wybór dla cery wrażliwej, skłonnej do podrażnień i trądzikowej. Olej arganowy ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dzięki czemu goi stany zapalne i zmiany trądzikowe oraz przeciwdziała występowaniu kolejnych wyprysków. Kwas hialuronowy ma silne działanie nawilżające, wiąże wodę w głębokich warstwach skóry, regeneruje i odżywia naskórek. Dobroczynne działanie obu składników rozwiązuje większość kłopotów z problematyczną i wymagającą skórą.

Pojemność: 15ml + 100ml

Produkt dostępny!

Dostępność:

Brak w magazynie

Skład

Olej Arganowy – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (głównie kwas linolowy Omega-6 i oleinowy Omega-9) obejmują około 80% całego składu oleju arganowego. Pozostałą część uzupełniają witamina A, antyoksydacyjne polifenole, jak rówież cechujące się właściwościami regenerującymi i obniżającymi poziom cukru we krwi sterole. Olej arganowy jest też bogaty w butyrospermol, który zapewnia ochronę skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym, a także stigmasterol cechujący się działaniem przeciwzapalnym.

Kwas Hialuronowy – Potrójny kwas hialuronowy 1,5% składa się z trzech rodzajów kwasu (każdy o stężeniu 0,5%) charakteryzujących się różną masą cząsteczkową i odmiennym działaniem. Rolą wielocząsteczkowego kwasu hialuronowego HMW (od 1 do 1.8 M Da) jest tworzenie na skórze powłoki zapobiegającej wydostawaniu się wody, natomiast małocząsteczkowe kwasy LMW (od 100 000 do 400 000 Da) i SLMW (poniżej 10 000 Da) wnikają do najgłębszych warstw skóry, gdzie wiążą cząsteczki wody w taki sposób, by cera pozostawała nawilżona nawet po umyciu. Co więcej, kombinacja tych trzech kwasów działa przeciwzmarszczkowo, chroni przed wolnymi rodnikami i hamuje rozkład kolagenu.

Właściwości i działanie

Olej Arganowy – Olej arganowy nie tylko eliminuje wolne rodniki i chroni tkankę skóry przed szeregiem groźnych dla niej czynników zewnętrznych (m.in. przed promieniami słonecznymi czy silnym wiatrem), ale też wspomaga oddychanie komórek, zwiększa ilość składników odżywczych i hamuje stany zapalne i leczy zmiany trądzikowe. Działa zbawiennie zarówno na cerę, jak i na włosy i paznokcie. Dzięki występującym w naszym organizmie enzymom, olej arganowy wchłania się niezwykle szybko, nie powodując przy tym żadnych podrażnień. Jego przeciwstarzeniowe właściwości czynią go doskonałym środkiem na cerę dojrzałą i pomarszczoną.

Kwas Hialuronowy – Żel hialuronowy 1,5% nawilża skórę i tworzy na niej ochronną warstwę. Dzięki utrzymywaniu wilgoci na odpowiednim poziomie, naskórek staje się bardziej elastyczny i sprężysty, a co za tym idzie – nasza skóra przeżywa drugą młodość. Ponadto kwas hialuronowy działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie ran i podrażnień. Jako naturalny składnik skóry wykazuje wysoką biozgodność, a więc nie powoduje podrażnień i alergii.

Zastosowanie i wskazania

Olej Arganowy – Olej arganowy znalazł powszechne zastosowanie m.in. w pielęgnacji cery w stanie zapalnym i cery trądzikowej, w masażu (w tym również dzieci i niemowląt), w leczeniu dolegliwości reumatycznych, czy w ochronie przed ekstremalnymi warunkami pogodowymi. Można stosować olej arganowy samodzielnie na skórę, połączyć go z kwasem hialuronowym lub też dodać go do kremów, olejowych serum, szamponów, mydeł, odżywek do paznokci czy środków po goleniu. Warto też zaznaczyć, że regularne stosowanie oleju arganowego zapobiega zawałom serca i miażdżycy.

Kwas Hialuronowy – Spektrum zastosowania potrójnego kwasu hialuronowego 1,5% jest niezwykle szerokie, zwłaszcza w zakresie pielęgnacji skóry i włosów. Przede wszystkim można go używać jako lekkiego żelu nawilżającego, szczególnie w przypadku cery tłustej i trądzikowej. Kwas ten można też dodać do kremu do twarzy bądź żelu do golenia, co będzie miało pozytywny wpływ na procesy nawilżania i regeneracji skóry. Potrójny kwas hialuronowy 1,5% można również wykorzystywać do nawilżania włosów i przyspieszania ich porostu. Jego zastosowanie tak naprawdę zależy w dużej mierze od potrzeb – można go bowiem mieszać z dowolnymi składnikami kosmetycznymi. Można stosować kwas hialuronowy bezpośrednio na skórze (w stężeniu 100%), ale zaleca się, by jego stężenie nie przekraczało 25-30% dla miejsc najbardziej wysuszonych. Stężenie 1,5% jest idealne dla cery tłustej, trądzikowej i mieszanej. Pamiętajmy również, że żeby zwiększyć efektywność żelu, najlepiej nakładać go na wilgotną skórę.

Zapoznaj się z dokładnym artykułem na temat oleju arganowego oraz kwasu hialuronowego.

Jak stosować?

Krok I
Na wewnętrzną część dłoni nakładamy od 4 do 6 kropel oleju, oraz jedną kroplę kwasu. Koniuszkiem palca mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

Krok II
Na nawilżoną skórę twarzy, wcieramy przygotowany krem kolistymi ruchami dłoni do momentu całkowitego wchłonięcia. W celu zapewnienia optymalnego nawilżenia, czynność powtarzamy rano i wieczorem.

Skład chemiczny

Olej arganowy 100% EKOLOGICZNY
Skład INCI Argania spinosa kernel oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny.
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno z prażonych orzechów, dziewiczy, nierafinowany.
Pochodzi ze sprawiedliwego handlu.
Gęstość w temp. 20 °C ok. 0.913 g/ml
Liczba zmydlenia 180 mg KOH/g
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas palmitynowy 12.9 %, kwas stearynowy 6.1%, kwas oleinowy 47.7%, kwas linolowy 31.5 %
Okres trwałości 12 – 18 miesięcy. Nie podgrzewać oleju powyżej 60 °C.
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.
Olej arganowy w temperaturze poniżej 10 °C. może ulec krystalizacji. Lekko podgrzej olej w łaźni wodnej do roztopienia.
Potrójny kwas hialuronowy 1,5%
Skład INCI Aqua, Sodium Hyaluronate
Pozyskiwanie biotechnologicznie
Konserwanty Phenoxyethanol 0,7%, Ethylhexylglycerin 0,05%
Postać bezbarwny, przezroczysty żel
Masa cząsteczkowa 0,5% kwas hialuronowy typu SLMW poniżej 10000 DA
0,5% kwas hialuronowy typu LMW 100 000 – 400 000 DA
0,5% kwas hialuronowy typu HMW 1,0 – 1,8 M DA.
Jakość Nie testowany na zwierzętach, produkt nie posiada żadnych pochodnych zwierząt.
Rozpuszczalność rozpuszczalny w wodzie
Gęstość w temp. 20 °C 6.0 – 7.0
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła. Zalecamy przechowywać w lodówce 4 – 10 °C.
  • Kategorie produktów

  • Polecamy!