olej arganowy

Olej arganowy

Drzewo arganowe, z którego pozyskuje się olej arganowy, rośnie tylko w jednym miejscu na Ziemi – w południowo-zachodniej części Maroka, która z uwagi na swój unikalny ekosystem figuruje już od kilkunastu lat na liście UNESCO. Zgodnie z lokalną tradycją, olej arganowy tłoczą z niejadalnych orzechów tegoż drzewa przede wszystkim kobiety. I nie bez powodu nazywa się je drzewem życia, marokańskim złotem lub eliksirem młodości – tajniki jego zbawiennego dla skóry działania przekazywane są w tym regionie od wielu pokoleń.

Pojemność: 15ml

Produkt dostępny!

Dostępność:

Brak w magazynie

Skład

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (głównie kwas linolowy Omega-6 i oleinowy Omega-9) obejmują około 80% całego składu oleju arganowego. Pozostałą część uzupełniają witamina A, antyoksydacyjne polifenole, jak rówież cechujące się właściwościami regenerującymi i obniżającymi poziom cukru we krwi sterole. Olej arganowy jest też bogaty w butyrospermol, który zapewnia ochronę skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym, a także stigmasterol cechujący się działaniem przeciwzapalnym.

 

Właściwości i działanie

Olej arganowy nie tylko eliminuje wolne rodniki i chroni tkankę skóry przed szeregiem groźnych dla niej czynników zewnętrznych (m.in. przed promieniami słonecznymi czy silnym wiatrem), ale też wspomaga oddychanie komórek, zwiększa ilość składników odżywczych i hamuje stany zapalne i leczy zmiany trądzikowe. Działa zbawiennie zarówno na cerę, jak i na włosy i paznokcie. Dzięki występującym w naszym organizmie enzymom, olej arganowy wchłania się niezwykle szybko, nie powodując przy tym żadnych podrażnień. Jego przeciwstarzeniowe właściwości czynią go doskonałym środkiem na cerę dojrzałą i pomarszczoną.

 

Zastosowanie i wskazania

Olej arganowy znalazł powszechne zastosowanie m.in. w pielęgnacji cery w stanie zapalnym i cery trądzikowej, w masażu (w tym również dzieci i niemowląt), w leczeniu dolegliwości reumatycznych, czy w ochronie przed ekstremalnymi warunkami pogodowymi. Można stosować olej arganowy samodzielnie na skórę, połączyć go z kwasem hialuronowym lub też dodać go do kremów, olejowych serum, szamponów, mydeł, odżywek do paznokci czy środków po goleniu. Warto też zaznaczyć, że regularne stosowanie oleju arganowego zapobiega zawałom serca i miażdżycy.

Zapoznaj się z dokładnym artykułem na temat oleju arganowego.

Skład chemiczny

Olej arganowy 100% EKOLOGICZNY
Skład INCI Argania spinosa kernel oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny.
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno z prażonych orzechów, dziewiczy, nierafinowany.
Pochodzi ze sprawiedliwego handlu.
Gęstość w temp. 20 °C ok. 0.913 g/ml
Liczba zmydlenia 180 mg KOH/g
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas palmitynowy 12.9 %, kwas stearynowy 6.1%, kwas oleinowy 47.7%, kwas linolowy 31.5 %
Okres trwałości 12 – 18 miesięcy. Nie podgrzewać oleju powyżej 60 °C.
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.
Olej arganowy w temperaturze poniżej 10 °C. może ulec krystalizacji. Lekko podgrzej olej w łaźni wodnej do roztopienia.
  • Kategorie produktów

  • Polecamy!