Olej jojoba z kwasem hialuronowym

Olej jojoba z kwasem hialuronowym

Olej jojoba ma właściwości przeciwzapalne, foto-ochronne, reguluje wydzielanie sebum, przeciwdziała starzeniu się skóry. Wraz z kwasem hialuronowym działa nie tylko nawilżająco, ale przede wszystkim normalizuje skórę, zamyka pory, likwiduje wypryski i zapobiega pojawianiu się nowych zmian skórnych. Jest też bardzo skutecznym filtrem UV. Mieszanka oleju jojoba i kwasu hialuronowego sprawia, że skóra wygląda po prostu dobrze – jest wygładzona, czysta, odmłodzona i świeża.

Pojemność: 15ml + 100ml

Produkt dostępny!

Dostępność:

Brak w magazynie

Skład

Olej jojoba – Skład oleju jojoba jest bardzo zbliżony do składników tłuszczowych, jakie nasze organizmy wytwarzają w cemencie międzykomórkowym w celu utrzymania odpowiedniego nawilżenia skóry i uchronienia jej przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Są to m.in. kwasy tłuszczowe, trójglicerydy, estry woskowe (zawierające głównie kwas eikozenowy), skwalen i sterole. Olej jojoba jest też bogatym źródłem witaminy E, która przedłuża jego żywotność i zapewnia dodatkową ochronę przed wolnymi rodnikami, a także witaminy F, kwasu mirystynowego i alkoholi wyższych.

Kwas hialuronowy – Potrójny kwas hialuronowy 1,5% składa się z trzech rodzajów kwasu (każdy o stężeniu 0,5%) charakteryzujących się różną masą cząsteczkową i odmiennym działaniem. Rolą wielocząsteczkowego kwasu hialuronowego HMW (od 1 do 1.8 M Da) jest tworzenie na skórze powłoki zapobiegającej wydostawaniu się wody, natomiast małocząsteczkowe kwasy LMW (od 100 000 do 400 000 Da) i SLMW (poniżej 10 000 Da) wnikają do najgłębszych warstw skóry, gdzie wiążą cząsteczki wody w taki sposób, by cera pozostawała nawilżona nawet po umyciu. Co więcej, kombinacja tych trzech kwasów działa przeciwzmarszczkowo, chroni przed wolnymi rodnikami i hamuje rozkład kolagenu.

Właściwości i działanie

Olej jojoba – Olej jojoba doskonale sprawdza się w przypadku skóry wrażliwej, podrażnionej, a także skóry tłustej bądź mieszanej. Posiada właściwości regulujące sebum, nawilżające cerę czy łagodzące zmiany skórne (w tym trądzikowe). Już po krótkim stosowaniu olej jojoba bardzo szybko daje oczekiwane rezultaty. Pomaga także w leczeniu m.in. łuszczycy, egzemy, reumatyzmu czy zapalenia stawów Olej jojoba hamuje też procesy starzenia się i wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Kwas hialuronowy – Żel hialuronowy 1,5% nawilża skórę i tworzy na niej ochronną warstwę. Dzięki utrzymywaniu wilgoci na odpowiednim poziomie, naskórek staje się bardziej elastyczny i sprężysty, a co za tym idzie – nasza skóra przeżywa drugą młodość. Ponadto kwas hialuronowy działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie ran i podrażnień. Jako naturalny składnik skóry wykazuje wysoką biozgodność, a więc nie powoduje podrażnień i alergii.

Zastosowanie i wskazania

Olej jojoba – Nie od dziś wiadomo, że olej wytwarzany z krzewu jojoba ma właściwości odmładzające, ochronne i pielęgnacyjne. Jest to dobry środek dla osób borykających się z nadmiernym łojotokiem skóry głowy lub łupieżem. Co więcej, olej jojoba doskonale nadaje się też do pielęgnacji wyschniętych lub napuchniętych ust, a także paznokci i dłoni. Najlepiej stosować go jako samodzielny składnik lub nakładać na cerę z dodatkiem żelu hialuronowego. Można także używać go przy masażu i pielęgnacji ciała w postaci czystej bądź jako dodatek np. do balsamu lub kremu.

Kwas hialuronowy – Spektrum zastosowania potrójnego kwasu hialuronowego 1,5% jest niezwykle szerokie, zwłaszcza w zakresie pielęgnacji skóry i włosów. Przede wszystkim można go używać jako lekkiego żelu nawilżającego, szczególnie w przypadku cery tłustej i trądzikowej. Kwas ten można też dodać do kremu do twarzy bądź żelu do golenia, co będzie miało pozytywny wpływ na procesy nawilżania i regeneracji skóry. Potrójny kwas hialuronowy 1,5% można również wykorzystywać do nawilżania włosów i przyspieszania ich porostu. Jego zastosowanie tak naprawdę zależy w dużej mierze od potrzeb – można go bowiem mieszać z dowolnymi składnikami kosmetycznymi. Można stosować kwas hialuronowy bezpośrednio na skórze (w stężeniu 100%), ale zaleca się, by jego stężenie nie przekraczało 25-30% dla miejsc najbardziej wysuszonych. Stężenie 1,5% jest idealne dla cery tłustej, trądzikowej i mieszanej. Pamiętajmy również, że żeby zwiększyć efektywność żelu, najlepiej nakładać go na wilgotną skórę.

Zapoznaj się z dokładnym artykułem na temat oleju jojoba oraz kwasu hialuronowego.

Jak stosować?

Krok I
Na wewnętrzną część dłoni nakładamy od 4 do 6 kropel oleju, oraz jedną kroplę kwasu. Koniuszkiem palca mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

Krok II
Na nawilżoną skórę twarzy, wcieramy przygotowany krem kolistymi ruchami dłoni do momentu całkowitego wchłonięcia. W celu zapewnienia optymalnego nawilżenia, czynność powtarzamy rano i wieczorem.

Skład chemiczny

Olej z jojoba 100% EKOLOGICZNY
Skład INCI Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny.
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno, dziewiczy, nierafinowany.
Gęstość w temp. 20 °C ok. 0.868 g/ml
Liczba zmydlenia 92 mg KOH/g tłuszczu
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas palmitynowy 1.5%, kwas palmitooleinowy 0.3%, kwas oleinowy 8.7%, kwas eikozeinowy 73%, kwas behenowy 0.2%, kwas erukowy 13.9%, tetrakozanowy 1.5%, inne 1.1%
Okres trwałości 12 – 18 miesięcy. Nie podgrzewać oleju powyżej 60 °C.
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.
Olej jojoba w temperaturze poniżej 7 °C. może ulec krystalizacji. Lekko podgrzej olej w łaźni wodnej do roztopienia.
Potrójny kwas hialuronowy 1,5%
Skład INCI Aqua, Sodium Hyaluronate
Pozyskiwanie biotechnologicznie
Konserwanty Phenoxyethanol 0,7%, Ethylhexylglycerin 0,05%
Postać bezbarwny, przezroczysty żel
Masa cząsteczkowa 0,5% kwas hialuronowy typu SLMW poniżej 10000 DA
0,5% kwas hialuronowy typu LMW 100 000 – 400 000 DA
0,5% kwas hialuronowy typu HMW 1,0 – 1,8 M DA.
Jakość Nie testowany na zwierzętach, produkt nie posiada żadnych pochodnych zwierząt.
Rozpuszczalność rozpuszczalny w wodzie
Gęstość w temp. 20 °C 6.0 – 7.0
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła. Zalecamy przechowywać w lodówce 4 – 10 °C.
  • Kategorie produktów

  • Polecamy!