Olej jojoba

Olej jojoba

Olej jojoba wyrabia się na pustynnych terenach Ameryki Środkowej, z wiecznie zielonego krzewu, którego ziarna po wytłoczeniu na zimno dają jedyny w swoim rodzaju wosk o niezwykle pozytywnym wpływie na skórę. Jest to biozgodny środek, który bardzo szybko wchłania się we włosy i w najgłębsze warstwy cery. Jego unikalne właściwości sprawiają, że skóra pod jego wpływem zmiękcza się, nawilża i odżywia.

Pojemność: 15ml

Produkt dostępny!

Dostępność:

Brak w magazynie

Skład

Skład oleju jojoba jest bardzo zbliżony do składników tłuszczowych, jakie nasze organizmy wytwarzają w cemencie międzykomórkowym w celu utrzymania odpowiedniego nawilżenia skóry i uchronienia jej przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Są to m.in. kwasy tłuszczowe, trójglicerydy, estry woskowe (zawierające głównie kwas eikozenowy), skwalen i sterole. Olej jojoba jest też bogatym źródłem witaminy E, która przedłuża jego żywotność i zapewnia dodatkową ochronę przed wolnymi rodnikami, a także witaminy F, kwasu mirystynowego i alkoholi wyższych.

 

Właściwości i działanie

Olej jojoba doskonale sprawdza się w przypadku skóry wrażliwej, podrażnionej, a także skóry tłustej bądź mieszanej. Posiada właściwości regulujące sebum, nawilżające cerę czy łagodzące zmiany skórne (w tym trądzikowe). Już po krótkim stosowaniu olej jojoba bardzo szybko daje oczekiwane rezultaty. Pomaga także w leczeniu m.in. łuszczycy, egzemy, reumatyzmu czy zapalenia stawów Olej jojoba hamuje też procesy starzenia się i wykazuje działanie antyoksydacyjne.

 

Zastosowanie i wskazania

Nie od dziś wiadomo, że olej wytwarzany z krzewu jojoba ma właściwości odmładzające, ochronne i pielęgnacyjne. Jest to dobry środek dla osób borykających się z nadmiernym łojotokiem skóry głowy lub łupieżem. Co więcej, olej jojoba doskonale nadaje się też do pielęgnacji wyschniętych lub napuchniętych ust, a także paznokci i dłoni. Najlepiej stosować go jako samodzielny składnik lub nakładać na cerę z dodatkiem żelu hialuronowego. Można także używać go przy masażu i pielęgnacji ciała w postaci czystej bądź jako dodatek np. do balsamu lub kremu.

Zapoznaj się z dokładnym artykułem na temat oleju jojoba.

Skład chemiczny

Olej z jojoba 100% EKOLOGICZNY
Skład INCI Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny.
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno, dziewiczy, nierafinowany.
Gęstość w temp. 20 °C ok. 0.868 g/ml
Liczba zmydlenia 92 mg KOH/g tłuszczu
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas palmitynowy 1.5%, kwas palmitooleinowy 0.3%, kwas oleinowy 8.7%, kwas eikozeinowy 73%, kwas behenowy 0.2%, kwas erukowy 13.9%, tetrakozanowy 1.5%, inne 1.1%
Okres trwałości 12 – 18 miesięcy. Nie podgrzewać oleju powyżej 60 °C.
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.
Olej jojoba w temperaturze poniżej 7 °C. może ulec krystalizacji. Lekko podgrzej olej w łaźni wodnej do roztopienia.
  • Kategorie produktów

  • Polecamy!