Olej z pestek malin

Olej z pestek malin

Olej z pestek malin wytwarza się niemal na całym świecie. Jego działanie zostało bardzo dokładnie przeanalizowane przez ekspertów, którzy jednoznacznie potwierdzają, że wykazuje on bardzo korzystne dla skóry właściwości. Olej ten wchłania się stosunkowo długo, ale dzięki temu efekt natłuszczenia i wzmożonej elastyczności jest bardzo wyraźny. Poleca się go przy pielęgnacji niemal każdego rodzaju cery – starzejącej się, tłustej, wrażliwej bądź suchej.

Pojemność: 15ml

Produkt dostępny!

Dostępność:

Brak w magazynie

Skład

Zdecydowaną większość składu oleju z pestek malin – około 80% – stanowią Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), głównie alfa-linolenowy Omega-3 i linolowy Omega-6. Kwasy te powinny być regularnie dostarczane naszemu organizmowi, ponieważ on sam ich nie produkuje, a są one potrzebne m.in. do utrzymania zdrowej i jędrnej skóry. NNKT nie tylko nawilżają cerę, ale również skutecznie eliminują różnego rodzaju przebarwienia. Olej z pestek malin jest też bogaty w witaminę E (alfa- i gamma-tokoferol), która chroni nas przed wolnymi rodnikami. Ponadto w jego składzie znajdują się flawonoidy, karotenoidy i przeciwutleniacze.

 

Właściwości i działanie

Olej z pestek malin wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne i antyseptyczne, a także stymuluje gojenie i pracę gruczołów łojowych. Co ważne, jest naukowo udowodnione, że preparat ten stanowi cenną ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym (w zakresie fal UVA i UVB). Co prawda nie należy go stosować samodzielnie w trakcie intensywnego opalania, ale jest to doskonałe zabezpieczenie przed słońcem, jeśli użyje się go jako dodatku do produktów bez filtrów anty-UV, np. do samodzielnie robionego kremu.

 

Zastosowanie i wskazania

Olej z pestek malin najlepiej sprawdza się przy cerze trądzikowej, skłonnej do podrażnień, tłustej i mieszanej – ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antyseptyczne. Można go stosować na całym ciele, przy czym najszybciej wchłaniany jest przez skórę na twarzy, a także na szyi i przy dekolcie. Zaleca się, by w momencie aplikacji skóra była nieco wilgotna. Olejek z pestek malin można stosować samodzielnie, jednak najlepsze rezultaty daje jego połączenie z innymi składnikami kosmetycznymi. Można go łączyć m.in. z żelem hialuronowym, a także z maseczkami, różnego rodzaju kremami do twarzy i balsamami do ciała.

Zapoznaj się z dokładnym artykułem na temat oleju z pestek malin.

Skład chemiczny

Olej z pestek malin 100% EKOLOGICZNY
Skład INCI Rubus idaeus seed oil, Tocopherol (0,5% witaminy E)
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny. Jakość kosmetyczna.
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno, nierafinowany.
Gęstość w temp. 20 °C ok. 0.930 g/ml
Liczba zmydlenia 135 mg NaOH/g
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: wysoka zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych – 80%, łącznie z omega-3 i omega-6, omega-9 oraz naturalne tokoferole.
Okres trwałości 12 miesięcy
Przechowywanie W szczelnie zamkniętych pojemnikach, unikać kontaktu ze światłem i powietrzem. Optymalna temperatura przechowywania to 4-10 °C.
  • Kategorie produktów

  • Polecamy!