Olej z pestek truskawek

Olej z pestek truskawek

Zimnotłoczony olej z pestek truskawek otrzymuje się z nasion Fragaria ananassa, truskawki będącej krzyżówką poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską. Roślinę tę uprawia się głównie na terytorium Europy Środkowej, chociaż obecnie znana jest również w innych częściach globu, zwłaszcza w Ameryce Północnej. Olej ten doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry tłustej, dojrzałej i trądzikowej.

Pojemność: 15ml

Produkt dostępny!

Dostępność:

Brak w magazynie

Skład

80% zawartości oleju z pestek truskawek stanowią Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe – alfa-linolenowy Omega-3, linolowy Omega-6 i oleinowy Omega-9. Środek ten jest też bogaty w witaminę E w postaci gamma-tokoferolu, a także antyoksydanty, przeciwutleniacze i kwas elagowy.

 

Właściwości i działanie

Nienasycone kwasy tłuszczowe należą do grupy tych składników, o których dostarczenie musimy zadbać sami, ponieważ organizm samodzielnie ich niestety nie wytwarza. Niedobór NNKT może doprowadzić do odwodnienia naskórka, co kończy się zwykle złuszczeniem cery i męczącym swędzeniem. Olej z pestek truskawek szybko uzupełnia wszelkie braki, działając tym samym na skórę ściągająco i nawilżająco. Warto zaznaczyć, że zawarte w nim polifenole chronią skórę nie tylko przed bakteriami i wirusami, ale też przed zmianami nowotworowymi.

 

Zastosowanie i wskazania

Olej z pestek truskawek jest polecany do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej a także dojrzałej. Można stosować go zarówno po rozcieńczeniu go z innymi składnikami kosmetycznymi (np. z kwasem hialuronowym), jak i bezpośrednio na skórze. Bogata zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych czyni z niego bardzo ekonomiczny środek – w przypadku stosowania go bez rozcieńczenia wystarczy bowiem smarować skórę twarzy przez pół minuty nie więcej niż raptem dwiema/trzema kroplami.

Zapoznaj się z dokładnym artykułem na temat oleju z pestek truskawek.

Skład chemiczny

Olej z pestek truskawek 100% EKOLOGICZNY
Skład INCI Fragaria ananassa Seed oil, Tocopherol (0,5% witaminy E)
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny. Jakość kosmetyczna.
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno, nierafinowany.
Gęstość w temp. 20 °C ok. 0.950 g/ml
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: wysoka zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych – 80%, łącznie z omega-3 i omega-6, omega-9 oraz naturalne tokoferole.
Okres trwałości 12 – 18 miesięcy. Nie podgrzewać oleju powyżej 60 °C.
Przechowywanie W szczelnie zamkniętych pojemnikach, unikać kontaktu ze światłem i powietrzem. Optymalna temperatura przechowywania to 4-10 °C.
  • Kategorie produktów

  • Polecamy!